CENTRUM – De Stichting Marokkanen Breda is niet van plan om zonder slag of stoot het multiculturele buurthuis Incom aan de J.F. Kennedylaan te verlaten. De gemeente grijpt in en vervangt de sloten en zet beveiliging in. Dat meldt het stadsbestuur dinsdag.

In een brief aan de gemeenteraad maakt het college van burgemeester en wethouders bekend al eerder kenbaar te hebben gemaakt dat alle gebruikers van het buurtcentrum na een januari het pand moeten verlaten. Alleen om te ontruimen mag het gebouw worden betreden.

De gemeente constateerde maandag dat de Stichting Marokkanen hier geen gehoor aangaf. “De beveiliging wordt hier op aangepast. Wij betreuren het deze maatregelen te moeten treffen”, aldus het stadsbestuur.

Stichtingswoordvoerder Imbark Lammou bevestigt het conflict met de gemeente. Hij geeft aan eerst de uitspraak van de rechter te willen afwachten. “Er loopt een procedure bij de rechter. Wij beroepen ons op het huurrecht. De gemeente overtreedt de wet.”

De Incom moet net als meerdere buurthuizen haar deuren sluiten omdat de gemeenteraad daartoe heeft besloten in verband met bezuinigingsmaatregelen.

Zowel de gemeente als de Stichting Marokkanen zijn bereid in gesprek te gaan. Lammou: “Volgende week hebben we een afspraak. Natuurlijk willen we hiervoor praten,. We zullen dan zien wat de hebben te vertellen.”