De aanhouding van de Riffijns-Belgische Hirak activist Mohamed El Ahmadi heeft geleid tot veel verontwaardiging en onrust. Terecht. Zijn situatie staat niet op zichzelf. Zijn situatie is helaas ook niet het eerste geval waarbij een Europese Hirak activist wordt gearresteerd. Voor zover bekend waren hiervoor opgepakt, verhoord danwel veroordeeld: Boujama Maghnouji, Mahmoud El Hajjaji en Wafi Kajoua.

Er zijn vast wel ook andere personen die hun verhaal niet hebben verteld. Want er heerst helaas een taboe op dit probleem. Begrijpelijk, omdat je ook rekening moeten houden met familie en andere factoren. Wat wel vaststaat dat veel Hirak activisten de Rif niet meer durven te bezoeken. Zelfs wanneer iemand in de familie sterft. Hoe pijnlijk is dat?

Voor Nederland hebben zowel Ewoud Butter van Republiek Allochtonië als Kasper van Laarhoven van het NRC dit gevoelige thema onderzocht. Steevast kwam de conclusie naar voren dat veel Riffijns-Nederlandse activisten Marokko mijden vanwege hun Hirak activisme. En met de aanhoudende repressie in de Rif is deze beklemmende situatie nog meer feit geworden.

Naar aanleiding van dit probleem in Nederland hebben Sadet Karabulut en Lilianne Ploumen Kamervragen gesteld aan minister Blok. De antwoorden van de minister zijn vaag en miskennen de urgentie van dit groeiende probleem. Kennelijk moeten Nederlandse/Europese burgers het doen met schamele consulaire bijstand. Voor de rest zijn ze als kritische Nederlandse en Europese staatsburger overgeleverd aan de grillen van Rabat.

Dat verklaart waarom de Marokkaanse staat door blijft gaan met zijn controle- en intimidatiepolitiek. De arrestatie van Mohamed El Ahmadi is een duidelijk signaal: zodra jullie voet aan de Marokkaanse grond zetten, gaan jullie boeten voor jullie solidariteit en steun voor de Hirak in Europa.

Het verhaal van Mohamed El Ahmadi moet ons wakker schudden en ook verenigen. In de eerste plaats moeten wij solidair zijn en druk blijven uitoefenen voor zijn vrijlating. En in de tweede plaats doorgaan met onze legitieme steun aan de Hirak en in het bijzonder de vrijlating van politieke gevangenen, die steeds meer het doelwil zijn geworden van wraak en marteling.

Team Rifl Alert