Het Antwerpse stadsbestuur wil in 2017 Marokkanen die zonder geldige vergunning in de stad verblijven, intensief aansporen om weer naar hun geboorteland te vertrekken. Ook Fedasil werkt daaraan mee.
Het agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil en de stad Antwerpen werken samen in het proefproject ReMa (Re-integratie Marokko). Dat project werd in juni van dit jaar door het Antwerpse schepencollege goedgekeurd, maar bleef tot nu toe onder de radar.

Met een investering van 65.000 euro wil de stad volgend jaar minstens 15 Marokkanen zonder geldig verblijf of ‘wettelijk toekomstperspectief’ aansporen om vrijwillig terug te keren naar hun geboorteland.

Met ReMa zet de stad in op het opsporen en informeren van die groep Marokkanen in Antwerpen. Dat doen ze vooral via de winterwerking en in de gevangenis. De stad werkt daarvoor samen met Fedasil, dat zijn re-integratieaanbod van tijdelijke opvang in het Marokkaanse Tanger uitbreidt.

Marokkaanse illegalen zijn volgens schepen voor Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) een “historisch probleem” in de stad. “Met de inzet op vrijwillige terugkeer beogen we daarom twee doelstellingen: we bestrijden overlast en criminaliteit enerzijds; en anderzijds bieden we opnieuw toekomstperspectief aan de personen die terugkeren”, aldus Duchateau.