Hassan Abyaba, woordvoerder van de Marokkaanse regering, heeft de inmenging van Nederland in interne zaken van Marokko opnieuw aan de kaak gesteld als gevolg van de publicatie van een nieuw rapport van Nederlandse Kamerleden over de Hirak-gevangenen.

“We zijn een soevereine staat en weigeren dat partijen naar Marokko komen om rapporten op te stellen over interne aangelegenheden om druk op ons uit te oefenen.”, verklaarde Hassan Abyaba. Volgens de bewindsman is het gedrag van Nederland onaanvaardbaar en heeft niemand het recht om Marokko de les voor te lezen.

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken en Internationale samenwerking stelt tevens dat de situatie in de Rif geen diplomatieke kwestie is en dus in geen geval het onderwerp kan zijn van gesprekken met buitenlandse partijen.

De Nederlandse regering heeft Marokko herhaaldelijk bekritiseerd en opgeroepen om de activisten van de Hirak-beweging die tijdens de demonstraties in 2017 en 2018 in Al Hoceima werden gearresteerd, vrij te laten. Rabat heeft deze handelingen van Nederland altijd verworpen en veroordeeld.