De spanningen lopen opnieuw op tussen Marokko en Nederland. Rabat heeft deze vrijdag de ambassadeur van Nederland ontboden.

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken heeft aan de diplomaat de ontevredenheid van Marokko bekendgemaakt omtrent de recente verklaringen over de vastgehouden activisten uit de Rif

Le360 vernam van bronnen van het ministerie dat aan de ambassadeur werd duidelijk gemaakt dat Marokko de “verklaringen van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op 5 september verwerpt”. Rabat oordeelt dat de inmenging “in de binnenlandse aangelegenheden van het land een gebrek aan respect is voor de Marokkaanse justitie en in strijd staat met de basisregels van respect voor beslissingen van rechtbanken”.

In april dit jaar hadden de Marokkaanse autoriteiten al aan de ambassadeur van Nederland laten weten dat Marokko “alle inmenging in binnenlandse aangelegenheid verwerpt”.

Woensdag sprak minister Stef Blok opnieuw over de vastgehouden Rif-activisten. Hij uitte kritiek op hun detentie en riep op tot een meeting van het Nederlandse comité voor buitenlandse zaken om een rapport op te stellen over de ontwikkelingen in de Rif.

Nasser Bourita heeft als gevolg een ontmoeting met Stef Blok geannuleerd. Deze stond eind september in New York na de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gepland.