Marokko en de Westelijke Sahara zijn al tijden met elkaar in conflict. Marokko ziet het betwiste gebied als haar zuidelijke provincie, terwijl de Sahrawi af willen van de Marokkaanse bezetting. De laatste tijd lopen de spanningen weer op.
Alle ogen waren de laatste maanden gericht op de Marokkaanse koning en zijn reizen langs Afrikaanse leiders. Met een economisch programma trok hij langs een aantal West-Afrikaanse staten waar hij zijn handelspositie probeert te verstevigen.
De invloed van Marokko op het continent groeit en daarbij hoort ook dat de diplomatieke banden worden aangehaald. Sinds kort is Marokko weer lid van de Afrikaanse Unie. Een controversiële stap, omdat het land juist bij de organisatie wegliep vanwege de Westelijke Sahara kwestie.
De Afrikaanse Unie stuurt nog steeds aan op een referendum over onafhankelijkheid van de Sahrawi, maar Marokko weigert dit te organiseren. Bij bemiddelingspogingen over het betwiste gebied komt Marokko niet opdagen. De frustratie bij de bevolking van de Westelijke Sahara groeit.
Vooral de Marokkaanse plannen om een snelweg aan te leggen van Marokko tot Mauritanië liggen gevoelig. De weg zou dwars door gebied rijden dat in handen is van de Sahrawi. Marokko vergroot haar invloed, terwijl de Sahrawi gespannen toekijken.
De spanning laaide weer op bij Guerguerat. Het gebied is onder controle van de Westelijke Sahara, maar Marokkaanse troepen namen er hun intrek. De Secretaris Generaal van de VN heeft Marokko overgehaald om haar troepen weg te halen, maar de spanning is nog niet helemaal uit de lucht.
De Marokkaanse aanpak lijkt een succes te zijn, waardoor de wanhoop bij de Sahrawi groeit. Al hebben de inwoners van de Westelijke Sahara maar beperkte middelen en lijkt van conflict nog geen sprake, het blijft de komende maanden spannend.