De Spaanse politie blijkt zes personen te hebben aangehouden die verdacht zijn van betrokkenheid bij een Marokkaanse criminele organisatie die zich bezighoudt met het vervalsen van Franse paspoorten. De zes verdachten moeten de komende weken voor een rechtbank in Spanje terechtstaan op verdenking van valsheid in geschrifte, mensenhandel en deelnemen aan een criminele organisatie.

De paspoorten werden aan Marokkanen verkocht voor 7000 euro. De Marokkanen ging bij Tanger of Mililla de grens over naar Spanje als Frans staatsburger. Vervolgens bleven ze in Spanje totdat de organisatie ze naar een ander Schengenland bracht. Het onderzoek begon vorig jaar nadat er meerdere Marokkanen werden aangehouden met valse paspoorten in de haven en op de luchthaven van Melilla.

Een Marokkaanse paspoort is internationaal gezien vrijwel waardeloos. Bezitters van een Marokkaans paspoort zijn meer beperkt in het bezoeken van andere landen dan gemiddeld. Marokkanen hebben het recht om met hun paspoort slechts 51 landen te bezoeken, waarmee het behoort tot één van de minst voordelige paspoorten. Marokkanen moeten bijvoorbeeld voor het bezoeken van Spanje een visum aanvragen. De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld om te onderhandelen met Marokko, zodat Marokkanen met een zogenaamd Schengen-visa gemakkelijker voor een kort verblijf naar Europa kunnen. In 2012 werden 322.094 Schengen-visa aan Marokkanen verleend.