De Spaanse politie heeft woensdag een 43-jarige Marokkaanse man gearresteerd in het dorp Arbucies.
De man zou deel uitmaken van een netwerk dat wordt verdacht van de overdracht van geld aan de terroristische organisatie Daesh, aldus het Spaanse ministerie van Binnenlandse zaken.
Het onderzoek is in het begin van vorig jaar gestart na vermoedens dat groepen mensen consequent geld stuurden naar Daesh strijders in Syrië. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd een man, aangeduid als “MEJ”, in juli 2016 gearresteerd voor het organiseren van een complot om geld te sturen naar ontheemde strijders in de Syrisch- Iraakse conflict zones.

Volgens de verklaring waren de verdachten in staat om het geld naar hun bestemming te krijgen door het gebruik van meerder identiteiten en tussenpersonen. Zij beperkten ook de overdracht van de geldsommen om geen argwaan te wekken.

De Spaanse onderzoekers werkte ook samen met Europol, dat een mobiele eenheid naar Spanje had gestuurd om te helpen bij het onderzoek.

Het totaal aantal jihadverdachten dat is opgepakt in Spanje sinds 2015 is 194, toen heeft het Ministerie het anti- terreur alarmniveau verhoogd naar vier op een schaal van vijf.

Marokko heeft het voortouw genomen in de strijd tegen het terrorisme, door het voortdurend ontmantelen van terroristische cellen en het gevangen zetten van diegenen die van plan waren om terreuraanslagen te plegen. Het Koninkrijk is ook met behulp van onderwijs begonnen het religieus extremisme te bestrijden.