De Spaanse Commissie voor Vluchtelingen (CEAR) heeft gewaarschuwd voor een mogelijke massale aankomst van migrantenboten uit Marokko in de komende maanden.

De medewerkers van de Spaanse NGO in Marokko ontdekten een migratiestroom van Libië naar Marokko, via Algerije, van niet minder dan een half miljoen mensen. In meerderheid zijn deze mensen afkomstig uit de Sub-Sahara, zo schrijft Cadenar SER maandag.

Geconfronteerd met de sluiting van de migratieroute Libië-Italië en het besluit van de Libische autoriteiten om degenen die aan deze reis beginnen niet meer te redden, heeft de afgelopen weken een historische migratie plaatsgevonden naar het Marokkaanse Koninkrijk. Dit kondigt, volgens de woordvoerder van CEAR in Andalusië, een lawine aan van boten vol migranten die Spanje willen bereiken via Marokko.

Bovendien waarschuwt CEAR dat Spanje niet voorbereid is om de verwachte migratie op middellange en lange termijn te ontvangen en adequaat te behandelen. De NGO heeft de afgelopen maanden haar activiteiten en haar aanwezigheid in Andalusië versterkt, in afwachting van een toename van de migratieactiviteiten in de regio.