De Spaanse krant El Pais publiceert op 3 december 2010 op zijn website een telegram van de Amerikaanse ambassade in Marokko, eerder openbaar gemaakt door WikiLeaks. In dit vertrouwelijke document van december 2009 hekelt het Amerikaanse consulaat in Casablanca corruptie op het hoogste niveau van de staat. En het is misschien niet onschuldig, gezien de gespannen relaties tussen de twee landen op dit moment.
In een geheime nota van december 2009 vertelt de Amerikaanse commercieel adviseur onder andere het verhaal van een zakenman die wilde investeren in een onroerendgoedproject in Marokko.
Eerste stap: de man weigert zich te associëren met een samenleving die tot de koninklijke familie behoort, zijn project wordt dan bevroren. Om de situatie te deblokkeren, biedt het presidentiële paleis hem een andere oplossing: die van het organiseren van een zakenreis naar een golfland om investeringen in Marokko aan te moedigen. Deze keer accepteert de man. Uiteindelijk zal het gezelschap van de koninklijke familie een deelname van 5% aan zijn project opleggen.
Een andere openbaring, die van een Marokkaanse uitvoerende macht die zegt dat “de belangrijkste investeringsbeslissingen worden genomen door drie mensen in het land: Fouad Ali al-Himma, hoofd van een politieke partij en dicht bij de koning, de hoofd van het speciale secretariaat van de koning, en de koning zelf.
Er zijn ook verklaringen van een andere zakenman die stelt dat “hoewel corruptie werd toegepast onder Hassan II, deze gewoonten werden geïnstitutionaliseerd met koning Mohamed VI”.
Kortom, claims die het paleis ineenkrimpen. Omdat als ze niet nieuw zijn, maffiapraktijken op het hoogste niveau van de staat zo duidelijk zijn beschreven. Marokko wordt ook regelmatig aangewezen door Transparency International vanwege zijn corruptieproblemen en gebrek aan transparantie op het gebied van zakendoen, het belangrijkste obstakel voor investeringen in dit land, volgens deze organisatie.
WikiLeaks: Amerikaans telegram hekelt corruptie in onroerend goed in Marokko
Een telegram uitgegeven door het Amerikaanse consulaat in Casablanca hekelt de “druk” die wordt uitgeoefend door de entourage van de koning van Marokko om “steekpenningen” te vragen op het gebied van onroerend goed, volgens de Spaanse krant El Pais die vrijdag publiceert WikiLeaks-documenten.
Dit telegram, uitgegeven in december 2009, getiteld ” de druk van het paleis beïnvloedt de onroerendgoedsector ” en uittreksels daarvan worden gepubliceerd op de site van El Pais, vertelt in het bijzonder het avontuur van een zakenman die in een onroerendgoedproject wilde investeren in Marokko, volgens de Spaanse krant.
Na het weigeren om een onderneming in handen van de koninklijke familie te sluiten, werd het project verlamd en vervolgens vrijgelaten, nadat hij ingestemd met een bezoek te organiseren om een Gulf land, waar hij had veel contacten, ” om te proberen om investeringen in Marokko aan te moedigen “, aldus El Pais.
Het telegram meldt nog steeds een gesprek met ” een grote ondernemer ” volgens welke ” de belangrijkste instellingen en procedures van de Marokkaanse staat worden gebruikt door het paleis (Royal, ed) om steekpenningen onder druk te zetten en te vragen. in de vastgoedsector “.
Volgens deze gesprekspartner “worden de belangrijkste investeringsbeslissingen eigenlijk genomen door drie mensen: Fouad Ali Al-Himma, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en nu aan het hoofd van de Partij-authenticiteit en moderniteit (PAM), ( …) het hoofd van het speciale secretariaat van de koning en de koning zelf “.
Volgens het Amerikaanse telegram zijn ” de invloed en commerciële belangen van de koning en sommige van zijn adviseurs praktisch in alle grote onroerendgoedprojecten hier “.