Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse zaken heeft in de afgelopen dagen meerdere verantwoordelijken in Al Hoceima ontslagen. Een gevolg van maanden protestacties en gewelddadige incidenten tussen de leger en demonstranten.
De reeks ontslagen volgt op de publicatie van een rapport door het ministerie van Gezondheid waarin een groot aantal disfuncties worden vermeld. De directeur van het Mohammed V ziekenhuis en de verantwoordelijke van het ministerie van Gezondheid in Al Hoceima werden uit hun functie ontheven.

In het rapport wordt onder meer verwezen naar de niet naleving van de openingsuren van ziekenhuizen en de vele afwezigheden van het medisch personeel. Ziekenhuizen waar de werkdag pas om 11 uur start en de afwezigheid van dokters breekt alle records in de regio, schrijft de krant.

In de komende weken worden nog meer ontslagen verwacht. Meerdere onderzoeken zijn momenteel aan de gang, met name naar de vooruitgang van projecten die door het Nationaal Initiatief voor Menselijke Ontwikkeling INDH werden gestart.

Afgelopen dinsdag had het ministerie van Binnenlandse Zaken reeds besloten om Mohamed Zhar, gouverneur van de provincie Al Hoceima, te ontslaan. Hij werd vervangen door de wali en inspecteur generaal van het ministerie, Mohamed Faouzi, tot de benoeming van een nieuwe gouverneur door Mohammed VI.