Said C. uit Roosendaal, verdacht van drugsdelicten en omkoping, mag niet aan Marokko worden uitgeleverd. Dat besliste de rechtbank Zeeland-West-Brabant donderdagmiddag. ‘Er bestaat een reëel gevaar dat de betrokkene een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd’, aldus de beslissing.

Marokko verzocht vorig jaar om uitlevering van de Roosendaler (1965). Het land heeft op verzoek van Nederland garanties gegeven, onder meer over een eerlijk proces. Mede op basis van rapporten en beslissingen van internationale instanties en niet-gouvernementele organisaties is echter in voldoende mate aannemelijk geworden dat medeverdachten van Said C. door marteling verklaringen hebben afgelegd tegen hem en dat deze verklaringen als bewijs tegen hem zullen worden gebruikt in het proces in Marokko. Daarom bestaat een reëel gevaar dat hij een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd, oordeelt de rechtbank.

Garanties onvoldoende

De garanties die Marokko geeft, vindt de rechtbank onvoldoende om dit gevaar af te wenden. Mede daarom acht de rechtbank het bevel tot uitlevering ontoelaatbaar en heft de rechtbank het bevel tot uitleveringsdetentie op. Overigens is Said C. verdachte in een Nederlandse strafzaak vanwege drugstransporten. Said C. woonde afwisselend in Marokko en Nederland en was lid van het Marokkaans parlement. Hij is politiek actief voor de Rif.


Rabat, 29/6/2017
Persconferentie van Mustapha Khalfi minister van Communicatie en woordvoerder van de Marokkaanse regering na arrestatie van Said C. in Nederland.