Premier Mark Rutte waarschuwt Geert Wilders (PVV) dat hij hoogopgeleide Marokkanen afstoot door altijd zo de nadruk te leggen op criminele Marokkaanse jongens.

Rutte zei dat problemen met Marokkaanse en ook Antilliaanse jongeren benoemd moeten worden, maar volgens hem is de balans belangrijk, omdat de goedwillende en hoogopgeleide Marokkanen zich anders niet meer welkom voelen. Wilders zei dat niemand met met hen een probleem heeft, maar dat zij hun criminele landgenoten moeten aanspreken.

Rutte hield Wilders verder voor dat hij bekend staat om zijn anti-islam-agenda, maar dat de criminele Marokkaanse jongens nou juist op vrijdag niet naar de moskee gaan. En Antilliaanse jongeren ook niet. ‘Dus ik vraag me af of de ontislamisering die u bepleit wel zo goed is.’

Zorg over taalgebruik
Zeker 100 mensen hebben vandaag bij de Tweede Kamer hun zorgen geuit over de toon van het debat tijdens de algemene beschouwingen. De mensen meldden zich telefonisch of per e-mail. Het gaat om 20 keer zoveel reacties als op een normale dag.

De mensen vinden onder meer het taalgebruik in het debat parlementariërs onwaardig. Zo maakte Geert Wilders van gedoogpartij PVV Job Cohen gisteren uit voor bedrijfspoedel. De leider van de PvdA noemde Wilders daarna kleuter.

Ergernis
De hele CDA-fractie ergerde zich ‘groen en geel geërgerd’ aan het optreden van Wilders in het debat, zei CDA-Kamerlid Ad Koppejan vandaag. Hij noemde het optreden van Wilders schadelijk voor het aanzien van de hele Kamer, voor alle 150 leden. ‘Misschien moeten we Wilders maar negeren. Laat hem maar praten dan dienen we hem van repliek als hij over de schreef gaat, zoals onze fractievoorzitter heeft gedaan.’

Koppejan was één van de twee dissidenten in de CDA-fractie die vorig jaar oktober tegen de samenwerking met de PVV stemden. (ANP/Redactie)