Jaarlijks worden duizenden mannen door hun vrouwen of schoonfamilie mishandeld in Marokko. Ondanks de schaamte breken steeds meer mannen de stilte rond het geweld waarvan ze het slachtoffer zijn.

De voorzitter van het Marokkaans netwerk voor de mensenrechten, Abdelfattah Bahjaji vertelde aan ALM dat zijn organisatie sinds zijn creatie ruim 23.000 gevallen van geweld tegen mannen heeft geregistreerd.

Volgens de activist ligt het aantal mannen die worden mishandeld in werkelijkheid veel hoger. Uit schaamte en trotsheid durven velen namelijk geen aangifte te doen van huiselijk geweld.

Bovenvermelde cijfers houden tevens geen rekening met de telefoonoproepen die de organisatie dagelijks binnenkrijgt. Bahjaji stelt elke dag tussen 2 en 3 telefoonoproepen te krijgen van mishandelde mannen. Soms loopt dit aantal zelfs op tot 10.

Meerdere ernstige gevallen werden bij het netwerk gemeld. Bahjaji vertelt over een 26-jarige man die zo hard was mishandeld door zijn vrouw en haar moeder dat hij in het ziekenhuis belandde met een gebroken kaak. Een ander geval betreft een 67-jarige man die aan het hoofd gewond raakte na door zijn vrouw en haar zus te zijn mishandeld.