Persbericht


Om stil te staan bij fysieke en psychische mishandeling van Riffijnse activisten in de Rif, Noord-Marokko, houdt Rif Werkgroep Rotterdam op Zaterdag 23 november een stille tocht in Rotterdam. De stille tocht met kaarsen is een om de activisten een hart onder de riem te steken. De tocht start op de bewuste dag om 17:00 op het stationsplein en zal rond 21:00 daar ook worden afgerond.

De werkgroep roept alle Rotterdammers deel te nemen aan de stille tocht en de 40.000 Rotterdammers met Riffijnse roots te steunen bij hun protest tegen mensenrechten schendingen. Een brandende kaars is een teken van kracht maar zeker ook van hoop.

Met de stille tocht wil de Rotterdamse werkgroep aandacht vragen voor de schrijnende en mensonterende situatie waarin Riffijnse activisten zich bevinden in de Marokkaanse gevangenissen. De activisten hebben te maken met martelpraktijken, verkrachting met wapenstok, worden in isoleercellen geplaatst die niet voldoen aan de minste voorwaarden voor een menswaardig behandeling zoals belichting. Deze recente ontwikkeling heeft zich voorgedaan nadat een telefoongesprek met de tot 20 jaar cel veroordeelde protestleider Nasser Zefzafi is gelekt. Hierbij werden activisten tezamen veroordeeld en werden zij verspreid over meerdere gevangenissen in Marokko. Iets wat familiebezoek die soms honderden kilometers verder wonen bemoeilijkt.

De activisten werden afgelopen 3 jaar gearresteerd en tot tientallen jaren veroordeelden na massale protesten in de Rif. Na maanden van protesten voor sociaal economische en culturele eisen zoals universiteiten, ziekenhuizen, musea en een betere infrastructuur werden honderden activisten ontvoerd naar onbekende bestemmingen. Hierbij werden mensenrechtenactivisten, journalisten niet gespaard en zelfs advocaten werden vervolgd.