Servaas van der Laan

Een Marokkaans-Nederlandse jongen die door een portier de toegang tot het Nieuw Rotterdams Café in Rotterdam is geweigerd, heeft zijn gelijk gehaald bij het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Ook een Roemeen die in eerste instantie de Escape niet binnenkwam, stapte naar het hof in Straatsburg.

Weigeren aan de deur is een dagelijkse praktijk. Toch gaf het CRM beide jongens gelijk.

Discriminatie
De portiers hebben zich schuldig gemaakt aan ‘discriminatie’ door de jongens op grond van hun uiterlijk de toegang tot het etablissement te ontzeggen.

De Marokkaanse jongen werd, samen met drie vrienden, niet toegelaten tot het NRC Café omdat hij en zijn vrienden niet voldeden aan het ‘klantprofiel’. Daarin staat dat een gast niet te dominant aanwezig mag zijn en geen bepalende stempel op de sfeer mag drukken. Maar volgens het College is het toelatingssysteem van het café ‘onduidelijk’ en laat het ruimte voor ‘willekeur en discriminatie’.

No Rumanian guys
Een Roemeense jongen werd toegelaten tot de Escape, maar omdat hij in eerste instantie werd geweigerd (‘no Rumanian guys’) vond ook hij het nodig om naar Straatsburg te gaan. De club verweerde zich door te stellen dat de beveiliger hem voor een Roemeense crimineel aanzag. Maar ook dat was voor het CRM geen geldig argument. Ook de Escape heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie, vindt het hof.

In een persbericht wijst het hof horecaondernemers erop dat de wens om een bepaald publiek binnen te hebben begrijpelijk is, maar dat weigeren op grond van afkomst ’tegen de wet’ is.

Elsevier