Duizenden Marokkanen gingen afgelopen weekend de straat op om te protesteren tegen politiegeweld. Ze eisen een eerlijk onderzoek naar de dood van Mouhcine Fikri. Daarnaast willen ze dat er wat wordt gedaan aan de corruptie bij de politie.
demonstraties laten ook Rotterdammers niet onberoerd. Marokkaanse Rotterdammer Mounaim reageert voorzichtig: op de vraag wat hij van de protesten vindt: ‘Ik ben bang dat er een burgeroorlog uitbreekt. Deze demonstraties doen mij erg denken aan wat er in Tunesië is gebeurd. Dus ik vind het niet een goed idee om zo massaal de straat op te gaan.’ Mohammed een student van de Hogeschool Rotterdam ’Zegt bang te zijn voor mensen die een slechte bedoeling hebben in de zin van het bewust creëren van chaos.’

Politieagenten namen vrijdag in al Hoceima in Marokko zwaardvissen van de vishandelaar af, omdat die alleen in een bepaald seizoen gevangen mogen worden. Toen Mouhcine Fikri zijn handelswaar uit een vuilniswagen wilde terugpakken, werd hij platgedrukt door het apparaat waarmee in de wagen afval wordt samengeperst. Op internet werd snel gesteld dat politieagenten ervoor zorgden dat de perser werd aangezet, Maar over de precieze doodsoorzaak heerst nog onduidelijkheid.

‘Ik heb zo veel verschillende verhalen gehoord op internet dat ik niet weet wie ik moet geloven. Ik denk dat ze het eerst moeten uitzoeken wat er precies is gebeurd voor ze massaal de straat op gaan.’ aldus Smahen uit Rotterdam Zuid. Over het algemeen hopen de meeste Marokkaanse Rotterdammers dat de protesten snel voorbij zullen gaan en dat er geen misbruik wordt gemaakt van de situatie.

De demonstraties doen denken aan de dood van een fruithandelaar. De protesten doen denken aan de dood van de fruithandelaar Bouazizi in Tunesië in december 2010. Hij stak zichzelf in brand en beroofde zich zo van het leven, nadat agenten zijn handelswaar in beslag hadden genomen. De zelfmoord leidde tot massale protesten en de val van het regime van president Zine al-Abidine Ben Ali. Diens vlucht in 2011 ontketende omwentelingen in Noord-Afrika die de Arabische Lente zijn genoemd.

openrotterdam.nl