Adra Ghedu

De drieëntwintig jarige Salima Ziani, beter bekend als Silya Ziani, is een van de vrouwelijke gezichten en leiders van de Riffijnse volksbeweging.

Silya Ziani: bij protesten in de Rif Alhoceima

Silya Ziani: bij protesten in de Rif Alhoceima

Op zondagavond 5 juni 2017 protesteerde Silya, zoals live op Facebook was te zien, in de wijk Sidi Abid in de stad Al Hoceima. Zij was van plan om deze avond haar gevangen vrienden in Casablanca te bezoeken, maar rond 01:00 werden zij en haar vrienden aan de buitenrand van Al Hoceima opgepakt door een grote politiemacht. Ze werden vervolgens naar het lokale politiebureau meegenomen. Op dat moment wisten hun ouders en vrienden niet waar zij waren.

Vanuit dit bureau werden ze naar Casablanca overgebracht, een stad die 565 km ten zuidwesten van Al Hoceima ligt. Een aantal mensen die samen met haar waren opgepakt werden vrij gelaten. Er was toen zekerheid dat Silya Ziani was opgepakt, maar er was nog geen duidelijkheid of zij ook was vrijgelaten.
Silya is overgebracht naar de Nationale Brigade van de Gerechtelijke Politie (BNPJ) in Casablanca waar ook andere gevangenen van de volksbeweging vastzitten, waaronder de leider van de Rif-protesten Nasser Zafzafi.

In haar laatst Facebook post schreef Silya: ‘Godzijdank, Groeten aan de vrije (mensen). Onze afspraak is morgen’. Virtueel roept zij mensen op om deel te nemen aan de protestacties. Ook op straat en in cafés spreekt ze mensen aan om deel nemen aan de acties. Sylia is sinds het begin van de volksbeweging eind oktober 2016, actief bij de beweging betrokken. In een gesprek laat zij weten: ‘Ik heb geen keus, Het moet werken!’

Silya Ziani is de eerste Riffijnse vrouwelijke activiste van de volksbeweging die gearresteerd werd in Marokko. Deze arrestatie en die van anderen kan als ontvoeringen worden gezien omdat de arrestanten geen officiële brief gekregen hebben en de familie van de arrestanten niet tijdig door de politie zijn geïnformeerd over de arrestaties.

Naaste militante is Silya ook kunstenares, studeert zij Engels aan de Universiteit Mohamed I in Oujda, speelt zij in een aantal theaterstukken en zingt. Zo trad Silya op in een aantal culturele evenementen.