Twee Amsterdamse Riffijnen zijn genomineerd voor de prijs: Amsterdammer van het Jaar. Mustapha Eljarmouni (Al Hoceima, 1961) richtte géén vechtschool op om kansarme jongeren van de straat te houden, maar zette een schaakschool op. In de Indische buurt brengt hij honderden kinderen de beginselen van het schaakspel bij.

De ander is een vrouwenbevrijdster. Ikram Chiddi (Al Hoceima, 1977) zet zich in voor vrouwen die door hun man in Marokko worden achtergelaten of in Amsterdam in gevangenschap worden gehouden. Zij is de voorzitter van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN).

In 2011 werd Mohamed Taha Idrissi met een ruime meerderheid gekozen tot de Amsterdammer van het jaar. Ondanks gezondheidsproblemen en terwijl anderen toekeken sprong hij in het water en redde hij een duo van verdrinkingsdood.

Op AVHJ kun je interviews lezen van Ikram Chiddi en alle andere Amsterdamse genomineerde helden van 2012. De uitreiking van de prijs is zondag 13 januari in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Zie ook interview van AmazighTimes met Ikram Chiddi!