Adra Ghedu

De vader van de Riffijnse muzikant Khalid Izri ligt op zijn sterfbed in Marokko, en verzoekt zijn zoon die in Europa woont, uit voorzorg om hem niet te bezoeken.

Khalid Izi is een bekende en populaire muzikant bij Riffijnen in de Rif en daarbuiten. Hij staat bekend om zijn kritische teksten over onder andere dictatuur.

Op Facebook waar hij actief is, steunt hij de Rif-volksbeweging en hij heeft deelgenomen aan diverse demonstraties voor de Rif in Europa.

Vorige week werd de in Frankrijk erkende Marokkaanse vluchteling Zine el Abidine Erradi in Marokko gearresteerd nadat hij was geland op het vliegveld van Agadir. Zine el Abidine Erradi was naar Marokko gegaan nadat zijn vader was overleden. Marokko had met Frankrijk afgesproken de vluchteling met rust te laten, mits hij niet aan politieke activiteiten deelneemt, maar nu is hij gevangen in de Ait Maloul (bij Agadir) gevangenis.

Khalid Izri meldt op zijn Facebook-pagina dat hij machteloos staat toe te kijken naar zijn stervende vader. Veel van zijn fans en vrienden reageerden met verbazing op het bericht.

De vader van de artiest leidt aan kanker, de ziekte die al veel levens in de Rif heeft meegenomen.

Er wordt een link gelegd tussen deze zieke en het gebruik van chemische wapens door Spanje in de Rif-oorlog (1921–1926).