Dag 2: marteling, fysiek en seksueel geweld!

Noureddine Adherbal

Nasser Zafzafi, de leider van de Riffijnse Volksbeweging, vroeg zijn moeder om de gerechtszaal te verlaten voordat hij begon te vertellen over zijn marteling nadat hij gearresteerd werd. De moeder boog haar hoofd naar beneden en probeerde de tranen uit haar ogen te bedekken.

Zafzafi begon zijn verslag bij de correctionele rechtbank in Casablanca vandaag(dinsdag) over zijn arrestatie toen hij in de regio van Trougout was vergezeld door Mohammed al-Haki en Fahim Ghattas.

Ze werden bij ochtendgloren opgeschrikt door het geluid van brekende deuren en blaffende honden. Hij is op zijn plaats blijven zitten in afwachting van de inkomende agenten. Drie agenten kwamen binnen waarop onmiddellijk een agent met een metalen voorwerp op zijn hoofd sloeg, een andere agent gaf een slag t.h.v. zijn oog met handboeien en dan kreeg hij nog een stamp in de buikstreek.

De leider van de Volksbeweging zei dat een van de agenten die hem in zijn buik stampte hem vroeg om “leve de koning” te zeggen. Nasser weigerde dit, waarop de agent nogmaals in zijn buik trapte. Nog steeds weigerde Nasser om dit te zeggen. Na de vierde trap gaf hij toe en dan nog sloegen ze zijn hoofd tegen de muur zodat er veel bloed vloeide.

Zafzafi, verteld over zijn momenten van foltering, waarbij hij van tijd tot tijd even stopte om adem te komen. Hij zei verder dat een agent een vinger in zijn achterste stak. Alsof het niet erger kon vertelt Nasser ook over het feit dat hij zijn broek moest laten zakken en een agent een stok in zijn anus stak. Toen dit gebeurde zag hij een glimlach verschijnen op het gezicht van een van de agenten.

Later werd de zitting verdaag door rechter Ali Tarshi vanwege de opschudding tussen de advocaten van de verdediging en het Openbaar Ministerie.