Habib Elhanoudi, gearresteerde activist van de Riffijnse Volksbeweging staat voor de rechter en moet zich verantwoorden op de verdenking van geldsmokkel tussen Tanger en Alhoceima. Geld dat zou gebruikt worden voor de financiering van de Volksbeweging.

Elhanoudi is buschauffeur van beroep, en rijd dit traject voor het vervoeren van personen tussen deze twee steden. Tijdens zijn ondervraging confronteerde de rechter hem met een oproep van een persoon genaamd Mohammed die hem vroeg geld over te dragen aan een persoon in Alhoceima. Hij ontkende deze man persoonlijk te kennen en gaf mee dat zijn telefoonnummer uithangt aan het busstation en dus voor iedereen beschikbaar is.
Hij verklaarde aan de rechter dat het normaal is dat familieleden tussen deze twee steden elkaar financieel helpen waarbij ik (als chauffeur) fungeer als tussenpersoon.

Later op de zitting zei hij tegen de rechter het volgende:
“U vraagt of wij hebben deelgenomen aan demonstraties of protesten, u verbied deze demonstraties en protesten terwijl de Grondwet van het Koninkrijk en alle internationale verdragen inzake mensenrechten en openbare vrijheden het recht garanderen op vreedzaam protest” vertelde hij de rechter. Elhanoudi verklaarde dat hij een activist is van de Riffijnse Volksbeweging en dat hij bijdraagt door middel van ideeën die hij voorstelt voor discussie tijdens vergaderingen of via sociale netwerken.

Elhanoudi verdedigde de Volksbeweging, en zei dat “het een vorm van volksprotest is zonder een duidelijke hiërarchische structuur”. Elhanoudi ontkende ook het bestaan van verschillende comités die deel uitmaken van een groter geheel/grote organisatie.
Hij ontkende ook een speciale relatie te hebben met Nasser Al-Zafzafi, erop wijzend dat hij over één telefoonnummer beschikte dat niet meer actief is.
Hij legde echter uit dat “de hele Riffijnse bevolking houden van Zafzafi en dat alle regio’s van Marokko een persoon willen hebben zoals Zafzafi die hun sociale en economische eisen met moed verdedigt.”

Noureddine Adherbal