Een groep Riffijns-Nederlandse activisten houdt vandaag van 13.00 tot 15.00 uur actie bij de Tweede Kamer, Lange Vijverberg (aan de zijde van Korte Vijverberg) in Den Haag om aandacht te vragen voor de politieke gedetineerde Rabie Al Ablak.

De Riffijnse activist ging, samen met tientallen andere Hirak activisten in de Rif, de straat op voor meer vrijheid en rechtvaardigheid. Hij werd in april 2019 veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Anderen kreeg een celstraf van 2 tot 20 jaar.

Rabie Al Ablak is al 41 dagen in hongerstaking. Gisteren werd hij door de Marokkaanse autoriteiten overgeplaatst naar een lokaal ziekenhuis in Tanger omdat hij in levensgevaar zou verkeren. Met de hongerstaking protesteert Rabie Al Ablak over de onrechtvaardige straffen en inhumane behandeling.

De actievoerders roepen de Nederlandse politiek en mensenrechtenorganisaties op om in te grijpen om het leven van Rabie Ablak te redden. In andere Europese landen vinden ook acties plaats om aandacht te vestigen op de situatie van Rabie Al Ablak en andere Hirak gedetineerden