CULEMBORG – Twee Molukse broers (48 en 59 jaar) uit Culemborg zijn vrijdag door de politierechter in Arnhem veroordeeld voor openlijke geweldpleging in juni tegen een Marokkaanse familie Een 55-jarige neef van de broers werd vrijgesproken.

De rechter hield het voor de broers op een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken met een lange proeftijd van drie jaar. Voor de 48-jarige man kwam daar een werkstraf van honderd uur bij. “Een harde waarschuwing. Kom hier niet terug met dit soort flauwekul”, aldus de rechter.

De dochter van de 55-jarige man kwam die dag in aanvaring met de zoon van de Marokkaanse familie. De zoon zou haar hebben bedreigd en uitgescholden. Het was voor haar vader de druppel die de emmer deed overlopen. Er was al langere tijd onenigheid tussen de families.

De vader ging naar de woning om te praten. Inmiddels waren de broers gealarmeerd en ook zij gingen naar de woning. Aan de deur ontstond een vechtpartij, waarna de politie met honden bij de woning arriveerde.

Eén van de Marokkanen haalde een bijl en zwaaide ermee in de richting van de Molukkers. Deze man is al veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf.

Voor de rechter is niet duidelijk of de 55-jarige Culemborger geweld heeft gebruikt. Vandaar dat hij hem heeft vrijgesproken. De broers hebben wel geslagen, waarbij het vooral de 48-jarige man is die zichzelf, aldus de rechter, ‘echt is kwijtgeraakt.’ “Gebruik je verstand”, gaf de rechter de mannen mee. “Als je wilt praten, bel dan van tevoren om een afspraak te maken en vraag of de wijkagent meegaat.”

In Culemborg is het al vaker uit de hand gelopen tussen de beide bevolkingsgroepen.