De nationale veiligheidsdienst DGSN heeft een civiele procedure tegen de rapper aangespannen.

De rechtbank van eerste aanleg van Salé heeft maandag de rapper Mohamed Mounir, ook bekend als Gnaoui, veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en een geldboete van 1.000 DH wegens het beledigen van politieambtenaren in functie. Mounir werd begin november gearresteerd na zijn uitlatingen in een Facebook Live uitzending.

Gnaoui rechtvaardigde zijn uitlatingen omdat politieagenten hem eerder dit jaar zouden hebben mishandeld nadat ze hem staande hielden en om legitimatie vroegen, aldus de rapper.

De nationale veiligheidsdienst DGSN heeft een civiele procedure tegen de rapper aangespannen. De advocaten van DGSN hebben aangevoerd dat de instelling schade heeft geleden als gevolg van de beledigingen. “Het proces heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting”, zei Abdel Fattah Ytribi, advocaat van DGSN.

“Dit is een kwestie van het wetboek van strafrecht”, zei Mohamed Sedkou, advocaat van Gnaoui, die beweert dat de autoriteiten het op Gnaoui hebben gemunt vanwege zijn kritische standpunten in zijn rapteksten. El-Gnaoui, vergezeld door rappers ‘Lazar’ en ‘Ould Elkriya’, bracht het lied “Lang leve de mensen” enkele dagen voor zijn arrestatie uit.

De advocaat van Gnaoui eiste dat zijn cliënt door de rechtbank als pers moet worden gezien en ook als zodanig moet worden berecht. Advocaten van DGSN vroegen de rechtbank om “godslastering” toe te voegen aan de zaak tegen de beklaagde.

78935149 156080495642744 6909781245941514240 n