De berichten dat de Marokkaanse troepen het stadje Ait Bouayach hebben verlaten is niet helemaal waar, zeggen bronnen uit de stad. Het betreft slechts een terugtrekking uit de wijken. De Marokkaanse autoriteiten schokken zich een hoedje na hevige media-aandacht in verschillende Europese landen waar de Riffijnse/ Marokkaanse gemeenschap sterk aanwezig is en zagen zich genoodzaakt hun troepen terug te trekken.

De Marokkaanse gemeenschappen hebben zich gemobiliseerd en zijn een sterk media offensief begonnen. Ook hebben een aantal volksvertegenwoordigers Kamervragen gesteld rond de gebeurtenissen in Ait Bouayach en omstreken en de arrestatie van de Marokkaanse Nederlander Yuba Zalen.

Buitenlandse media en Arabischtalige online kranten als Alifpost.com en alquds.co.uk melden zelfs dat militaire en inlichtingen attachees bij ambassades van Marokko in deze landen dit nieuws met bijzonder aandacht hebben gevolgd, wat resulteerde in de beslissing van de autoriteiten in Rabat. daar Naast konden de ordetroepen het verzet van de demonstranten niet breken. De autoriteiten lijken de strategie van de-escalatie te gebruiken, melden bronnen uit de steden waar de onlusten zijn.