HELMOND – De PvdA Helmond wil voorkomen dat de partij in de stad te boek komt te staan als allochtonenpartij. De partij beschikt momenteel over zes zetels in de gemeenteraad waarvan er vier worden bezet door Helmonders van Marokkaanse en Turkse komaf.

“Wij moeten een afspiegeling vormen van de Helmondse bevolking, en dat doen we nu niet”, zegt fractievoorzitter Jos Boetzkes. Door de verkiezingslijst op een andere manier samen te stellen hoopt het partijbestuur bij de verkiezingen in 2014 tot een evenwichtige nieuwe fractie te komen. Een ‘onafhankelijke’ sollicitatiecommissie zal daarin het voortouw nemen.

De problemen voor de partij ontstonden tijdens de verkiezingen in 2010. De nummers drie tot en met zes van de kandidatenlijst werden van de politieke kaart geveegd omdat lager geplaatste allochtone partijgenoten veel voorkeursstemmen kregen. Vijf van de zes gekozenen bleken van allochtone afkomst. Een van hen stond zijn zetel af aan Miriam van der Pijl omdat de fractie ook geen enkele vrouw telde. Meteen na de verkiezingsuitslag liet de toenmalige politiek leider Seyit Yeyden weten de nieuwe fractie geen goede mix te vinden.