Adra Ghedu

Volgens de Marokkaanse journalist Mohamed Radi Ellili is de website Barlaman, waarop de video van een bijna naakte Zafzafi werd geplaatst, eigendom van Mohamed Khabachi, de ex-zwager van de huidige directeur van de Marokkaanse geheime dienst (DGED) Yassine Mansouri. Khabachi is volgens dezelfde bron bevriend met de directeur van de organisatie dat de gevangenissen in Marokko beheert. Ook was hij een hoge ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken en directeur van de officiële nieuwsdienst MAP.
De journalist schrijft verder dat Khabachi kan worden gezien als een van de gezichten van corruptie in Marokko. Hij zou miljoenen aan projecten doorgesluisd hebben gekregen van het Marokkaanse staatsmediabedrijf SNRT.

unnamed 1

Deze video is gepubliceerd op een pijnlijke datum voor de Makhzan, namelijk 10 juli. Op deze datum in 1971 probeerden twee officieren uit de Rif het regime van Hassan II omver te werpen. Generaal Medbouh en kolonel Ababou hebben samen met 1400 soldaten een einde proberen te maken aan het regime van de Alawieten. Er zijn doden en gewonden op die dag van de coup d’état gevallen, vooral in het zomerpaleis van Hassan II in Skhirat…

unnamed 2

In de wandelgangen van Rabat werd dit de Riffijnse staatsgreep genoemd en heeft nog meer woede los gemaakt bij de Makhzan, en daarom wil de Makhzan waarschijnlijk wraak nemen op de Riffijnen door zo’n video te vertonen van een persoon waarvan veel Riffijnen en ook Marokkanen van houden en respect voor hebben.