De regeringscoalitie geleid door de Partij voor Recht en Ontwikkeling(PJD) heeft gewaarschuwd, dat de protesten in de Rifregio zich bewegen richting separatisme.

De aanvoerders van de coalitiepartijen, waaronder de Minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi, ontmoetten elkaar afgelopen zondag om de situatie in de stad Al Hoceima en omgeving te bespreken.

Saad Eddine El Othmani, Leider van de PJD en hoofd van de regering zei dat ‘de wet voorschrijft hoe te handelen bij de protesten’. Maar dat men tegelijkertijd moet voorkomen dat demonstraties leiden tot beschadiging van privaat of publiek bezit of dat het leidt tot het aanwakkeren van separatistische gevoelens’.

Hij voegde eraan toe dat de demonstranten voorzichtig moeten zijn en geen banden moeten aangaan met buitenlandse agenda’s of hulp aanvaarden van bronnen buiten Marokko.

El Othmani vervolgde met te verklaren dat de coalitie overeenstemming heeft bereikt over de noodzaak om ‘tegemoet te komen aan de eisen van de lokale bevolking’, niet alleen in Al Hoceima maar in alle regio’s waar de bevolking zich gemarginaliseerd voelt.

Rachid Talbi Alami, lid van het Politieke Bureau van de ‘National Rally of Independents (RNI), verklaarde, ‘de situatie kende in het begin een natuurlijk verloop, maar daarna ontspoorde het, geleid door een groep van ‘agitatoren van buiten, met wie geen dialoog mogelijk bleek’.

Op zijn beurt beschreef Mohamed Sajid van de ’Constitutional Union Party’ de protesten als ‘een uitdrukking van legitieme eisen, voordat zij overgingen in acties die Marokko’s territoriale integriteit bedreigden’. Sajid vroeg om een aanvulling op de wet waarbij agitatoren/onruststokers/twistzaaiers kunnen vervolgd worden waaronder de activisten in Al Hoceima.

Khalid Naciri, lid van het politieke bureau van de Partij voor Vooruitgang en Socialisme gebruikte hardere taal om de situatie in Al Hoceima te beschrijven. Naciri zei dat de Minister van Binnenlandse Zaken met het rapport bewijs leverde dat de protesten , ‘de rode lijn hebben overschreden’, waaraan hij toevoegde dat ‘de discussies over sociale eisen een misleiding is van de agitatoren’.

De situatie in Al Hoceima en omgeving is gespannen sinds Oktober 2016 met de dood van Mohcine Fikri, de visverkoper die vermorzeld werd in een vulniswagen toen hij probeerde de in beslag genomen handel uit de wagen te halen.

De regering heeft de demonstranten beschuldigd van flirten met het separatisme, wat de demonstranten hebben ontkend, zij blijven bij hun standpunt dat hun eisen zuiver sociaal zijn.

18216949 1733451383348774 601024706 n