De massale protesten in de Rif zijn gister in de stad Al Hoceima uitgemond in confrontatie met de Marokkaanse ME, nadat meermaals geprobeerd is de leider van het Riffijnse protest, Nasser Zafzafi, te arresteren. De onrust begon gister nadat Zafzafi en andere burgers in verschillende moskeeën hun onvrede uitten over de inhoud van het vrijdagpreek en de moskeeën verlieten. Hierna werd in de stad gedemonstreerd. Over de hele Rif werden ook demonstraties gehouden om het ingrijpen van de ME en willekeurige arrestaties en de escalatie hierdoor te veroordelen.
De vrijdagse preek uit Rabat
In Al Hoceima ontstond een demonstratie, nadat burgers zich uitlieten over de inhoud van de vrijdagpreek in de moskeeën. In de preek -die wekelijks door het ministerie van religieuze zaken wordt geleverd- veroordeelden imams de fitna, sociale onrust, in het gebied. Nasser die zelf ook in de moskee was veroordeelde samen met de omstanders de preek en het misbruik van de moskee door de autoriteiten tegen de volksbeweging. Tevens gaf Zafzafi aan dat het de staat is die sociale onrust veroorzaakt met het spenderen van gemeenschapsgeld, het toelaten van sekstoerisme en de armoede en dat predikers zich daartegen moeten uitspreken en geen verlengstuk horen te zijn van de regering.
Arrestatiebevel Zafzafi
Tijdens de demonstratie in de stad trok steeds meer ME de stad in die zich door de hele stad manifesteerden waaronder op het centrale ‘martelarenplein’. Hierna zijn twee pogingen gedaan om de leider van de volksbeweging te arresteren. Omstanders hebben Zafzafi echter weten weg te voeren. Dit laatste ging gepaard met willekeurige arrestaties van in totaal 25 burgers, waaronder mensenrechtenactivist Mohammed Jelloul en verschillende live-bloggers. Pas later op de avond vaardigde het OM een arrestatiebevel uit tegen Nasser Zafzafi. Opvallend is dat dit niet de eerste keer dat er in Marokko een discussie ontstaat over het functioneren van een imam. Dat er bij Zafzafi wel een arrestatiebevel aan wordt gekoppeld wordt door critici gezien als een vergeldingactie tegen Zafzafi en de protestbeweging.
Opvallende ontwikkeling
De escalatie in het gebied is opvallend. De Marokkaanse regering negeerde de volksbeweging maandenlang, waarna deze de volksbeweging verketterde en aangaf dat deze zich wil afscheiden van Marokko. Nog geen halve dag later gaf de regering aan dat de volksbeweging wel legitieme eisen heeft en kwam met een grote delegaties minister naar het gebied.
Eisen protestbeweging
De volksbeweging gaat sinds de tragische dood van de visverkoper Mohsin Fikri regelmatig de straat op. Fikri werd op 28 oktober 2016 geplet in een vuilniswagen nadat hij wijgerde smeergeld te betalen aan een agent en zijn geconfisqueerde vis probeerde terug te halen. De dood van de verkoper ontaarde in massale protesten in de hele Rif en heeft sociaal- economische eisen. Zo eist de volksbeweging investeringen om werkgelegenheid in het gebied te creëren, gezondheidszorg en onderwijsaanbod op lokaal en regionaal niveau te verbeteren door universiteiten, ziekenhuizen, middelbare scholen en een oncologisch centrum realiseren. Tevens eist de protestbeweging een koninklijk decreet die het gebied tot een militaire zone beschouwt op te heffen. Het decreet maakt nu, dat het leger te allen tijde en zonder politiek akkoord in het gebied kan ingrijpen.
Ambassadeur in het nauw
In Nederland waar 80% van de Marokkaanse Nederlanders uit het gebied komen bleef de escalatie niet onopgemerkt. Al tijdens de gebeurtenissen in de Rif, trokken Marokkaanse Nederlandse naar Den Haag om voor de Marokkaanse ambassade te demonstreren. Hierbij confronteerden zij de Marokkaanse ambassadeur El Ballouki die zich verweerde met dat de demonstranten moeten demonstreren met de Marokkaanse vlag. Ook is er een demonstratie aangekondigd in Den Haag a.s. zondag later op de middag om de volksbeweging te steunen.