De Nederlandse tak van de 20 Februari Beweging houdt vrijdagmiddag een sit-in bij de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Zij wil daarmee haar onvrede uiten over de verkiezingen in het Noord-Afrikaanse land. Volgens de beweging is sprake van „schijnverkiezingen.”

Marokkanen kunnen vrijdag naar de stembus gaan. De verkiezingen volgen op de nieuwe grondwet waar de Marokkaanse koning mee kwam en die in juli in een referendum werd goedgekeurd. De grondwetswijziging houdt onder meer in dat de koning een deel van zijn bevoegdheden overdraagt aan de premier en dat het parlement meer zeggenschap krijgt.

De 20 Februari Beweging heeft echter opgeroepen de verkiezingen te boycotten. Zij vindt dat van echte democratie nog lang geen sprake is. Zo houdt de koning de leiding over het leger, de rechters en de moskeeën.

Yuba Zalen van de 20 Februari Beweging Nederland zei donderdag dat de hervormingen niet tegemoet komen aan de eisen van het Marokkaanse volk, dat het afgelopen jaar massaal de straat op ging. „Als ik om een appel heb gevraagd, kan ik niet gedwongen worden om te kiezen tussen twee peren. Dat ga ik niet doen. Wij doen geen concessies aan de gewenste democratie.”