In Casablanca is vandaag het langverwacht proces begonnen tegen de Riffijnse leider Nasser Zefzafi. De zaak in eerste aanleg wordt door het Hof van Beroep in de metropool behandeld.
De eerste hoorzitting verliep in een overvolle zaal. Het is de eerste keer dat de 39-jarige Nasser Zefzafi in het openbaar verschijnt sinds zijn arrestatie op 29 mei dit jaar. Hij stond samen met een dertigtal andere riffijnse politieke gevangenen in de glazen kooi.

In een glazen kooi, in de rechtbank vroeg Nasser Zafzafi of hij gebruik mocht maken van zijn spreekrecht. De rechter wilde daar niets van weten, waarop Zafzafi antwoordde met: “het belang van het vaderland weegt zwaarder en is belangrijker dan jouw rechtszaal”. Daarna wierp Zafzafi de bekende protestleus “Liever de dood dan vernedering” de zaal in. Hierop regeerden de overige gevangenen, die in een andere kooi stonden, door ook verschillende leuzen te scanderen. De advocaten en familieleden in de rechtszaal deden hier ook aan mee. Volgens bronnen, die vanmiddag ook aanwezig waren, is de zitting nu verschoven naar 31 oktober aanstaande.

Vandaag staat ook de journalist en hoofdredacteur van nieuwswebsite Badil.info opnieuw voor de rechter. Hamid El Mahdaoui werd op 20 juli gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd mensen te hebben aangemoedigd om op de dag van zijn aanhouding aan een verboden demonstratie in Al Hoceima deel te nemen. Hij werd tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 dirham veroordeeld. Zijn website werd begin deze week gesloten.