De 27-jarige Hamza B. moet dinsdag in de Marokkaanse stad Tanger voor de rechtbank verschijnen omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. B. werd in juni vorig jaar op de luchthaven van Tanger opgepakt.

Marokko levert geen eigen onderdanen uit en berecht B. op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. In Tanger is een delegatie van het Amsterdams Openbaar Ministerie aanwezig. Er hebben eerder zittingen plaatsgevonden. De verwachting is dat de Marokkaanse rechter de zaak dinsdag inhoudelijk behandelt.

Kogelregen
De liquidatie in de Staatsliedenbuurt van de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi ging gepaard met een enorme schietpartij, waarbij onder meer kalasjnikovs werden gebruikt. Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen. Op hun vlucht schoten de daders op de politie. A. zit zelf vast in verband met een moord die aan het geweld in de Staatsliedenbuurt voorafging. De moorden vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen.