BREAKING NEWS

Prins Friso is maandag overleden. Dat heeft de RVD bekendgemaakt. Hij is 44 jaar oud geworden. Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn (‘minimal consciousness’), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

Daarbij werd al vermeld dat zijn gezondheidstoestand nog steeds ‘zorgwekkend’ was. Verdere behandeling in een ziekenhuis was echter niet noodzakelijk meer, schreef de RVD.

De Koninklijke Familie dankt, blijkens het communiqué, nu allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima en de kinderen zijn op dit moment op vakantie in Griekenland. Zij breken hun vakantie af en komen terug naar Nederland.

In april van dit jaar sprak Willem-Alexander tijdens een interview voorafgaand aan zijn koningschap nog over zijn broer. Hij zei toen dat het ‘een verschrikkelijke situatie was’ waarin de familie op dat moment al meer dan een jaar leefde. ‘Friso’s vrouw en mijn moeder doen ongelooflijk hun best om er elke dag voor hem te zijn.’

Gisteren hebben de weduwe van Friso, prinses Mabel, en hun kinderen nog de verjaardag van Mabel gevierd.