Gisterenavond beleefde het Rotterdamse Theater Zuidplein zijn zoveelste Amazigh-evenement met de première van het theaterstuk ‘Rmas’ van het theatergezelschap Marchica uit de Noord-Marokkaanse stad Nador.

Amazighcultuur trekt jong en vrouw aan
Op de première in het Rotterdamse Theater Zuidplein is een publiek afgekomen dat voornamelijk bestond uit vrouwen. Wat vooral uniek te noemen, is de aanwezigheid van veel jonge vrouwen die van dit evenement een gezamenlijke avondje uit hebben gemaakt. Zij namen hun moeders mee en in sommige gevallen waren drie generaties Nederlandse vrouwen van Marokkaanse afkomst bij elkaar te zien; de oma’s trokken ook naar het theater. Een gegeven die weinig andere theaters in Nederland voor elkaar krijgen.

Drama en satire
Het theaterstuk ‘Rmas’ is door de bekende Riffijnse schrijver en toneelrecensent Ahmed Zahid geschreven. In het stuk schittert onder andere de komiek Kamel Makhlouki die bekend is onder zijn artiestennaam Bouzian. Het aanwezige publiek was duidelijk geroerd door de opvoering van tal van thema’s die in het stuk van dramatiek voorzien. De acteur en regisseur wist dit aardig af te wisselen met hilarische momenten en satire. Het publiek genoot van een ruim twee uur durende theaterspektakel en ging na afloop tevreden naar huis.

Burgemeester Aboutaleb
Dit evenement kan en mag een prestatie genoemd worden. De mensen achter dit succes vanuit het Theater Zuidplein hebben dit allang door en spelen heel handig op de behoefte van een publiek dat blijkbaar enorm van theater en kunst houdt. Voor deze gelegenheid heeft het Theater Zuidplein de burgemeester van Rotterdam uitgenodigd om getuige te zijn van een mooie schouwspel in de taal die hij heel goed kent en verstaat. Na afloop liet de burgemeester van Rotterdam aan AmazighTimes.nl weten dat hij zulke initiatieven toejuicht en, indien zijn agenda dat toestaat als burgemeester, komt kijken en ook ‘als liefhebber van kunst dit zelf als consument afneemt’. In datzelfde interview liet de heer Aboutaleb weten dat ‘de stad Rotterdam initiatieven op cultureel vlak ondersteunt en de middelen hiervoor te beschikking stelt, uiteraard mits het een goed idee betreft dat een publiek trekt .

Theater Zuidplein
‘Het Theater Zuiplein dat dit mogelijk maakte, gaat binnenkort tegen de vlakte om plaats te maken voor een moderner en grotere cultuurtempel’ liet de burgemeester Aboutaleb aan AmazighTimes.nl alvast weten. Het Theater Zuidplein organiseert halverwege januari aankomend jaar de volgende Amazigh-cultuuractiviteit. Dit keer betreft het de viering van het Amazigh Nieuwjaar 2964. Voor deze gelegenheid kreeg de Burgervader alvast een uitnodiging mee.
Theatergroep Marchica toert nog met de voorstelling ‘Rmas’ dit weekend in Nederland. Zij zijn morgen te zien in Utrecht en aankomende zondag voor het laatst in de Meervaart Theater in Amsterdam.

6009988-8961016

6009988-8961015

6009988-8961017

6009988-8961018

6009988-8961045