DEN HAAG – Premier Rutte heeft PVV-leider Geert Wilders fel aangevallen over diens opmerking dat er een ‘Marokkanenprobleem’ is .

Wilders deed die uitspraak naar aanleiding van een incident in een supermarkt in de Haagse Schilderswijk. De politie werd er belaagd na de aanhouding van een 14-jarige Marokkaanse jongen. Volgens de PVV-leider is er een moslimenclave in de wijk en moeten de grenzen worden gesloten.

Rutte nam het op voor de Marokkanen. ‘Wilders kan nog niet in hun schaduw staan’, zei Rutte. Hij verwees daarbij naar een onderhoud dat hij had met Marokkaanse ondernemers en jongerenwerkers in het Torentje.

Respect
De premier zei ‘oneindig respect’ voor hen te hebben en riep iedereen op deze mensen te steunen. Wilders zou de samenleving alleen maar zwakker maken door opmerkingen als ‘minder, minder’. Die zouden veel impact hebben op moslims die op een positieve manier een plek willen veroveren in de samenleving.

Rutte vindt het ‘verschrikkelijk’ dat kinderen worden gediscrimineerd, omdat ze Fatima en Mohammed heten. Hij gaf hen het advies niet op te geven en te blijven solliciteren. ‘Uiteindelijk kan je als Marokkaan burgemeester van Rotterdam worden en ook nog worden herbenoemd.’

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is van oorsprong Marokkaan.

Rutte kreeg steun voor zijn opmerkingen van PvdA-leider Samsom. ‘Het is goed dat u hier staat als premier van alle Nederlanders.’