Uit een onderzoek, dat het Franstalige tijdschrift Jeune Afrique deed, is gebleken dat Marokkaanse parlementariërs het niet nauw nemen met polygamie. Dit publiceerde het tijdschrift in haar jongste uitgave.

Kwart eerste kamer polygaam
Uit het onderzoek bleek dat 60 van de 262 Marokkaans Eerste Kamerleden meerdere echtgenotes op na houden. Dit komt neer op 23 procent van de parlementariërs in de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer zijn 25 van de 395 parlementariërs polygaam. Dit komt neer op 6 procent van de parlementariërs.

Progressief link ook polygaam
Het is niet geheel verrassend dat de Istiqlal partij (Parti de l’Istiqlal) als 1 van de conservatieve partijen, de kroon spant. Van deze partijhebben 11 van de 60 parlementariërs meerdere echtgenotes gehuwd. Uit de cijfers blijkt echter ook dat, ondanks de links-progressieven die moderniteit en gelijkwaardigheid prediken, zelf blijkbaar de verleiding van polygamie niet kunnen weerstaan.

Enkele voorbeelden hiervan zijn de partijen PAM (Parti Authenticité et Modernité) en de socialistische ISFP (L’Union socialiste des forces populaires).

Toegestaan
Het is volgens de Marokkaanse wet mogelijke m een tweede huwelijk aan te gaan. Sinds de hervorming die de Marokkaanse vorst doorvoerde in de familiewetgeving (mudawwana) is mannelijke partner de eerste partner wel kennisgevingsplichtig aan zijn eerste vrouw.