De politie in Den Haag moet extra mensen inzetten om alle aangiften tegen Geert Wilders te verwerken.

In Den Haag zijn er de afgelopen dagen tientallen aangiftes gedaan. Veel inwoners van Marokkaanse komaf zijn naar de politiebureaus in de binnenstad gegaan om hun beklag te doen. Er zijn extra politiemedewerkers ingezet om alle mensen te woord te kunnen staan. Dat zegt politie woordvoerder Wim Hoonhout. Veel mensen zijn boos om de uitspraken van Wilders rond de verkiezingen. Geert Wilders vroeg zijn publiek tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. De zaal scandeerde daarop ‘minder, minder, minder!’

Speciale formulieren
Ook op de site politie.nl worden veel berichten geplaatst van mensen die voornemend zijn om aangifte te doen. De politie benadrukt dat je persoonlijk naar het bureau moet komen voor een aangifte, omdat je een handtekening moet zetten onder je beklag. Mensen kunnen dus niet via een email aangifte doen.De politie heeft speciale formulieren ontwikkeld waarin al een aantal juridische feiten zijn opgenomen, zoals tijd en plaats uitlating en juridisch kader. Dat voorkomt onnodige vertraging aan de politiebureaus.

Op een later moment terugkomen
Door de drukte rondom de kerntop in Den Haag vraagt de politie nu aan mensen of ze later een afspraak met hen kunnen maken. Het is voor de politie belangrijk om mensen goed te woord te staan en uitgebreid hun verhaal te laten doen voordat zij aangifte doen. Dat betekent soms dat de politie een afspraak moet maken om op een later moment terug te komen. Maar de politie stuurt niemand weg zonder afspraak of aangifte.