‘Er liggen nog veel kansen om nauwer met Marokko samen te werken. Niet alleen op economisch- en veiligheidsgebied, maar ook als het gaat om klimaat en duurzame energie.’ Dat zei minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag na een tweedaags bezoek aan Marokko. ‘We hebben veel gedeelde belangen met Marokko. We doen al behoorlijk wat samen in de strijd tegen terrorisme, in de handel en op energiegebied. Daarnaast is de grote Nederlands-Marokkaanse gemeenschap natuurlijk een verbindende factor. Al met al een stevige basis om op verder te bouwen’, aldus Ploumen.

Ploumen heeft met haar Marokkaanse collega, de minister van Industrie, Handel en Technologie, afgesproken een taskforce op te richten om de handel tussen de twee landen een impuls te geven. Met de minister van Transport en Infrastructuur sprak ze af een strategisch partnerschap aan te gaan op het gebied van maritieme infrastructuur. ‘We werken al vierhonderd jaar economisch samen met Marokko. Maar er liggen nog veel onbenutte handelskansen. Deze afspraken kunnen ervoor zorgen dat onze ondernemers elkaar nog beter vinden. Dat is goed voor onze én voor de Marokkaanse economie’, aldus Ploumen. De bewindsvrouw heeft daarnaast met de Marokkaanse overheid afspraken gemaakt om meer te gaan samenwerken op het gebied van milieu en afvalmanagement. Verder is door de haven van Amsterdam een overeenkomst getekend met de Marokkaanse havenautoriteit en gaat het Dutch Disaster Reduction Team Marokko helpen om overstromingen tegen te gaan.

Met de minister reisden circa achttien bedrijven mee. Vooral op het gebied van maritieme infrastructuur, tuinbouw en afvalmanagement liggen veel kansen voor Nederlandse ondernemers, volgens Ploumen: ‘Marokko heeft grote ambities en wil het economisch zwaartepunt van Noord-Afrika worden. De kennis en expertise van onze bedrijven zijn hier erg welkom.’

Door de handelsrelatie te verstevigen is het volgens Ploumen ook makkelijker om de politieke banden aan te trekken. ‘Onze bedrijven worden hier gewaardeerd. Ze hebben duizenden mensen in dienst en helpen daarmee de economie vooruit. Dat komt ons partnerschap en onze samenwerking met Marokko als geheel ten goede’.

Naast haar gesprekken met de Marokkaanse minister van Industrie, Handel en Technologie, de staatssecretaris voor milieu en de minister van Transport en Infrastructuur, bezocht Ploumen de haven van Tanger en een Nederlandse textielfabriek. Verder had ze een lunch met vrouwelijke ondernemers die met hulp van de Nederlandse ambassade een eigen bedrijf zijn begonnen. Ten slotte bezocht ze samen met voetballers Aron Winter en Pierre van Hooijdonk een project van KNVB World Coaches.

De minister reist dinsdagavond door naar Tunesië en sluit haar handelsmissie donderdag af in Algerije.