Verslaggevers Zonder Grenzen heeft een nieuw rapport uitgebracht over de persvrijheid in de wereld. Marokko doet het zoals gewoonlijk slecht volgens de organisatie.

Marokko staat dit jaar op de 135e plek in de lijst van de NGO. Het koninkrijk staat in de “rode zone” waar de situatie voor de pers als “moeilijk” wordt beschouwd. De slechte ranking van Marokko is te wijten aan “het groot aantal rechtszaken tegen journalisten”.

Volgens VZG tonen vooral twee rechtszaken de wil aan van de Marokkaanse staat om “het beroep van journalist te onderdrukken”. Het gaat om de zaken tegen Ali Anouzla, hoofdredacteur van Lakome2, waarvan het proces al 5 jaar aan de gang is, en Maati Monjib, voorzitter van de journalistenvereniging AMJI die al 4 jaar wordt vervolgd.

Beide journalisten worden van het verheerlijken van het terrorisme, het aanmoedigen tot het plegen van terroristische daden en schending van de staatsveiligheid beschuldigd, dit terwijl ze “enkel hun werk deden”, aldus VZG.

Ook wordt het werk van nationale en internationale media over de evenementen in de Rif-regio en de illegale immigratie met opzet bemoeilijkt door de Marokkaanse autoriteiten.

Vermeldenswaardig is dat Tunesië 25 plaatsen in de ranglijst heeft gewonnen en nu 72e is. Algerije verliest 5 plaatsen en is 141e terwijl Libië op de 162e plaats werd gerangschikt.