Er heerst een volksopstand in het noorden van Marokko. Grove schendingen van mensenrechten op grote schaal en bruut optreden van het leger tegen onschuldige burgers.

Yuba Zalen, een Nederlander van Marokkaanse afkomst, is op 11 maart 2011 door de Marokkaanse veiligheidsdiensten opgepakt. Marokkaanse Nederlanders maken zich ernstige zorgen over de explosieve situatie in Ait Bouayach en omgeving. Het opgerichte Steuncomité SOS Ait Bouayach roept Uri Roosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken, met spoed op stappen te ondernemen richting de Marokkaanse autoriteiten om Yuba Zalen vrij te laten en zich uit te spreken over de schendingen van mensenrechten in Rifgebied/Noord-Marokko.

De Marokkaanse autoriteiten hebben de stad Ait Bouayach en de naburige dorpen in de provincie Al Hoceima in het noorden van Marokko afgesloten van de buitenwereld. Onafhankelijke mensenrechtenorganisaties spreken van grove schendingen van mensenrechten en het gebruik van buitensporig geweld tegen onschuldige burgers door het leger.

Volgens verschillende bronnen, waaronder CNN en Aljazeera, zijn 22 personen opgepakt. In hun woonwijk worden vrouwen geïntimideerd, kinderen mishandeld en winkels vernield. Gisteren is Yuba Zalen, een 24 jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst door de politie opgepakt. Zijn lot is nog onbekend zoals die van vele mensen, die de voorbije dagen zijn gearresteerd.

Marokkaanse Nederlanders maken zich hier grote zorgen over de situatie in Ait Bouayach. Een tiental organisaties in Nederland, georganiseerd in Steuncomité SOS Ait Bouayach, is bezig aandacht en steun te organiseren voor de inwoners van Noord-Marokko. Het Steuncomité eist o.a. de onmiddellijke terugtrekking van het leger uit Ait Bouayach en uit de naburige steden en dorpen, het stoppen van geweld tegen onschuldige burgers en de vrijlating van politieke gevangenen en andere burgers die in de afgelopen week zijn opgepakt. Daarnaast eist het Steuncomité een onafhankelijk onderzoek door een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie, zoals Amnesty International of Human Rights Watch. Daarnaast eisen wij van Internationale mensenrechtenorganisatie een onafhankelijk onderzoek met Internationale waarnemers naar de vijf doden in Al Hoceima op 20 februari 2011.

De protesten in Noord-Marokko komen voort uit protesten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De afgelopen maanden zijn diverse vreedzame protesten van de 20 februari beweging met excessief geweld geconfronteerd. De situatie lijkt thans te escaleren en uit te monden in een volksopstand in verschillende steden en regio’s zoals Taza, Khouribga en nu in Ait Bouayach. Als reactie hierop treden het leger en de ordediensten steeds meer hardhandig en wraakzuchtig op tegen de hele bevolking, zonder rekening te houden met kwetsbare burgers zoals ouderen, vrouwen en kinderen. Steeds meer mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over deze inhumane praktijken. Dit wordt door sommige activisten in Marokko vergeleken met de methode Bachar Al Assad, die wij in Syrië kennen.

Noot voor de redactie

Het Steuncomité SOS Ait Bouayach organiseert een persconferentie om de ernstige situatie in Noord-Marokko nader toe te lichten. De persconferentie vindt plaats op woensdag om 13.00 uur in Jongerencentrum Argan: Overtoom 114 te Amsterdam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Said Benazouz, tel: 06-52482870.

Dit Steuncomité SOS Ait Bouayach bestaat o.a. uit onderstaande organisaties:
• KMM Nederland
• MVVN Amsterdam Nederland
• Forum voor mensen rechten Noord Marokko Nederland
• KMAA Amsterdam Nederland
• Syfax Utrecht Nederland
• Aknarij Amsterdam
• Stichting Tifawin Den Haag
• Beweging Autonomie Rif Holland
• Forum burgerschap en solidariteit Europa
• Tilelli Rotterdam Holland