Het sociale zekerheidsverdrag met Marokko wordt op voorstel van minister Lodewijk Asscher eenzijdig opgezegd door Nederland. Per 1 januari 2017 krijgen mensen in Marokko, die in Nederland uitkeringsrechten hebben opgebouwd, geen kinderbijslag of een nabestaandenuitkering meer uit Nederland. 91 Kamerleden stemden voor de opzegging, 56 tegen waren tegen.

Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk zegt in een videoboodschap dat de eenzijdige opzegging Nederland veel geld gaat kosten. “Kijk niet naar de winst op korte termijn maar naar de toekomst van Marokko, waar kansen liggen. Als de economie daar over tien jaar anders is en we sturen onze handelsdelegatie daarheen zullen we dit soort gesprekken terugkrijgen. Ga dat niet voor 17,5 miljoen euro verbrassen. Dit heeft voor jaren gevolgen en gaat Nederland veel geld kosten”, waarschuwt Öztürk.

Frisse wind

Het Tweede Kamerlid ergert zich ook eraan dat er niet naar de stem van Marokkaanse Nederlanders is gevraagd. “Als er in Nederland drie lantaarnpalen verplaatst worden, hebben we minimaal drie informatieavonden nodig. De mening van de straat en burgers wordt daar altijd bij betrokken. Nu wordt er eenzijdig een verdrag opgezegd dat enorme gevolgen gaat hebben. De toekomst van kinderen en weduwen wordt kapotgemaakt.”

De tijd dat er niet naar de meningen van bevolkingsgroepen wordt gevraagd is voorbij, zegt Öztürk. “We moeten aan minister Asscher laten ziet en laten voelen dat hij niet zomaar verdragen eenzijdig kan opzeggen zonder raadpleging. Het is nu aan ons allemaal om een frisse wind door Nederland te laten waaien”, aldus Öztürk.