Marokkaans minister van binnenlandse zaken Mohamed Hassad heeft vandaag verklaard dat Marokko een nieuw overeenkomst zal aangaan met Duitsland m.b.t. criminaliteitsbestrijding. De Marokkaanse minister gaf na bespreking met zijn Duitse collega Thomas de Maizière aan dat beide partijen de overeenkomst zo snel mogelijk willen tekenen.

Ongedocumenteerden
De minister gaf tevens aan dat is gesproken over samenwerking met betrekking tot het uitzetten van personen die zich onrechtmatig in Duitsland bevinden. Het identificeren van ongedocumenteerde Marokkanen in Duitsland zou volgens de afspraken 45 dagen duren en men zou toegang hebben tot de Marokkaanse administratie. Volgens de minister Hassad zouden er tot nu toe maar een paar tientallen zijn geïdentificeerd zijn. Marokkaanse nieuwsbronnen hebben echter gemeld dat er tot alleen al het stadje Aroui 1100 mensen de Turkije route hebben genomen richting Duitsland. Deze informatie hebben zij verkregen van reisbureaus en wisselcentra.

Terrorismebestrijding

De nieuwe overeenkomst zou zich volgens de minister op alle vormen van criminaliteit maar in het bijzonder de terroristische vorm daarvan richten. De Duitse minister de Maizière gaf aan blij te zijn met de huidige samenwerking en de inspanning die de Marokkaanse autoriteiten leveren.