Bij het oprollen van een internationaal opererende drugsbende vorige week in Roosendaal en Etten-Leur is een man opgepakt die in het verleden in het Marokkaanse parlement zat. Dat melden meerdere Marokkaanse media. Marokko zou om uitlevering hebben gevraagd.

Het Openbaar Ministerie wil de berichten bevestigen noch ontkennen. De man werd dinsdag gearresteerd en bleek toen 140.000 euro aan contant geld en een biljettenteller op zak te hebben.

Volgens de Marokkaanse media blijkt uit controle dat de man in Nederland een bankrekening heeft en miljoenen euro’s bezit. De nu aangehouden man is in 2010 uit Marokko gevlucht nadat zijn naam in verband was gebracht met een grote drugszaak. Marokko heeft al verschillende leden van het drugsnetwerk vervolgd. Drugsbaron Najib Zaimi kreeg de doodstraf en zijn rechterhand Hicham Chouhou kreeg levenslang, zo schrijven verschillende nieuwssites.

Coffeeshop
De nu 50-jarige man woonde 22 jaar in Nederland. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zou hij er fortuin hebben gemaakt. Hij bezat onder meer een bouwbedrijf en een coffeeshop in Roosendaal. De autoriteiten sloten die zaak omdat de Wet op de verkoop van softdrugs niet werd nageleefd. Begin 2000 ging de Roosendaalse Marokkaan terug naar zijn vaderland om daar te investeren in de toeristische sector.

In 2007 zette hij zijn eerste stappen in de politiek. Hij werd parlementslid voor de Parti Al Ahd; de ‘partij van de belofte’. Als Marokkaans Kamerlid bezocht hij in 2008 Den Haag om deel te nemen aan een demonstratie voor behoud luchtlijn tussen Amsterdam en het Rifgebergte. De man is ook de drijvende kracht achter de oprichting van de ‘Beweging 18 september voor de bevrijding van de Riffijnse Republiek’.