De Nationale Federatie van Tamazigh verenigingen richtte een boodschap van protest aan de Hoge Planning Commissie voor het niet vermelden van het aantal Tamazigh sprekende Marokkanen in de volkstelling, volgens een nieuw rapport van Qushq.
De groep haalde een aantal zaken aan met betrekking tot de resultaten van de telling van december 2014, die geen informatie over het aantal Tamazigh sprekers in het Koninkrijk bevat, ondanks de opname van vakjes met betrekking tot dit onderwerp

In een verklaring aan Qushq zette de organisatie vraagtekens bij het nut van het verzamelen van informatie over de prevalentie van de Tamazigh taal in Marokko als de Marokkaanse bevolking niet de echte resultaten te zien krijgt.

HCP’s eindresultaten omvatte een eerder cijfer voor het deel van de Marokkanen die Tamazigh spreken gebaseerd op een steekproef van twee procent van de bevolking, die werd gevolgd door een “niet-exclusief” indicator geplaatst tussen aanhalingstekens, meldt Moroccoworldnews.

‘Wat wil de Commissie dat de Marokkaanse bevolking begrijpt van dit mysterie?”, zei de vereniging, eraan toevoegend dat de woorden tussen aanhalingstekens “geen betekenis” hebben en dat het bevragen van twee procent van de bevolking niet kan leiden tot dezelfde informatie uit een nationale volkstelling.

De groep voegde eraan toe dat de HCP 864.7 miljoen dirham heeft toegewezen voor Tamazigh onderwijsprojecten op basis van de statistieken van de twee procent uit de steekproef, maar dat geen enkele regeringsleider of ambtelijke groep heeft gevraagd om opheldering over het cijfer tot nu toe.

Tamazigh werd een officiële taal van Marokko, naast het Frans en Arabisch, na de goedkeuring van de “post-Arabische Lente 2011 grondwet”, die de oorspronkelijke bewoners van de regio volle culturele en politieke rechten in het koninkrijk garandeert.