Noureddine Adherbal

Nogmaals opschudding in de Ras El Maa gevangenis te Fes waar 7 ambtenaren, waaronder een verpleger van de medische dienst, worden aangeklaagd voor foltering van een ex-gedetineerde.

De Procureur des Konings heeft een onderzoek geopend naar 7 gevangenispersoneelsleden wiens naam voorkomt in de aanklacht.
Mohamed Shakir is een voormalig gedetineerde, een 42 jarige vader van 4 kinderen, heeft zijn celstraf uitgezeten en is ondertussen op vrije voeten.

De man belandde tijdens zijn verblijf in de gevangenis in de isolatiecel. Aanleiding hiervan was een familiaal telefoongesprek. Hiertegen protesteerde hij en ging in hongerstaking. Om hem hiermee te doen stoppen werd hij verschillende malen geïntimideerd, geslagen en beledigt door het gevangenispersoneel. Telkens weigerde hij zijn hongerstaking te stoppen.

Een week na zijn hongerstaking kwamen 6 ambtenaren binnen in zijn isoleercel vergezeld door een verpleger. Hij werd geboeid en ontdaan van zijn kleren. Hierna begon een martelsessie die beëindigt werd met het steken van een houten stok in de anus van de man. Hierbij liep hij ernstige en bloedige verwondingen (anale fistels)op.
De ernst van de verwondingen werden na zijn vrijlating bevestigd door zijn behandelende arts.