Vanaf de avond dat Mohsin Fikri vermorzeld werd, kent de volksbeweging in het Rif-gebied een aanvoerder en woordvoerder; Nasser Zafzafi. De charismatische leider van de vreedzame protesten, wordt door duizenden gerespecteerd en men heeft het volste vertrouwen in hem. In een live video via Facebook spreekt Zafzafi onophoudelijk over het onrecht en het leed die volgens velen, het centrale gezag doelbewust het Riffijnse volk aandoet. In zijn laatste video op 15 februari jl. (zie hieronder) deed hij een opmerkelijke oproep.
Zafzafi over het decreet dat de regio Al-Hoceima sinds 1958 tot een militair gebied verklaart;
“De Rif-regio is omsingeld. De machthebbers omsingelen dit gebied op basis van een noodlottig decreet dat de regio tot militair gebied verklaart. Daardoor kunnen de oproertroepen zonder pardon hardhandig optreden, zaken vernielen, terroriseren en aanhoudingen verrichten. Dit hebben we allemaal vastgelegd.”

Zafzafi over de grondwet
“Degenen die de wet hebben overtreden zijn de machthebbers en niet het volk. Vandaag de dag hebben we jammer genoeg gezien dat er een grondwet is waar ik niet in geloof. Omdat de overheid de wet niet respecteert. Deze wet dient geen nuttig doel. Het is een instrument van de overheid en dient niet het volk. Op de avond dat Mohsin Fikri is vermoord, kwam de officieer van justitie, die te kennen gaf dat hij gekomen was om de wet te handhaven. Vandaag hebben zij die wetten overtreden. Ze zijn hier aanwezig met oproerpolitie, militaire politie, het leger, veiligheidsdiensten en andere repressieve machten zodat ze de vredelievende demonstranten en vreedzame burgers kunnen omsingelen.”

Zafzafi over de belegering van Al-Hoceima
Zafzafi liet eerst een aantal foto’s zien, met bussen van de ME en voertuigen van verschillende onderdelen van de veiligheidsdiensten. Zafzafi: “Kijk hoe ze ons tegemoetkomen wanneer wij om onze rechten vragen. Dit is het bewijs dat deze macht achterlijk en agressief is. Het is vergelijkbaar met het handelen van IS. Zij hebben het over democratie. Kijk dit is de democratie waar zij het over hebben. Dit zijn de middelen waarmee zij het volk onderdrukken. Er worden overal middelen vandaan gehaald en naar de Rif gebracht om druk uit te oefen. De overheid handelt alsof wij terroristen zijn, alsof het hier om een gewapende volksopstand gaat. Onze eigen wapen is onze vreedzaamheid. Maar de machthebbers kennen maar één manier van reageren. Dat is die van onderdrukking, geweld en terreur. De machthebbers zijn bang voor vrijheidsstrijders en de Riffijnse regio. De overheid is angstig op dit moment. De machtsspelletjes werken niet meer. Zij zijn niet zeker van hun machtspositie. Ze zijn ontmaskerd.”

Oproep van Zafzafi aan de internationale gemeenschap en EU
“Ik doe een oproep aan de internationale gemeenschap om hun banden met de Marokkaanse overheid te herzien. De Marokkaanse overheid is een staat met een dictatoriaal regime. Dit land wordt door een kleine groep elitaire machthebber gecontroleerd en deze berooft het volk. Wij vragen ons af waar de EU subsidies heen gaan die bedoelt zijn om Noord Marokko te ontwikkelen? Ik vraag aan de Europese Unie om Marokko ter verantwoording te roepen over de financiële steun die Marokko gekregen heeft voor de ontwikkeling van Noord Marokko. Deze financiële steun van de Europese unie wordt namelijk doorgesluisd naar privé bankaccounts in Panama, Zwitserland en andere landen.”

Oproep Zafzafi aan de internationale mensenrechtenorganisaties
“Wij doen een oproep aan de internationale mensenrechtenorganisaties om direct aandacht te besteden aan de situatie en de politiek van het regime in de Rif. Zodat de overheid ontmaskerd wordt. En zij stopt met haar onrechtmatig optreden, de repressie en het onderdrukken en het opsluiten van vreedzame burgers. Wij veroordelen het handelen van deze overheid, die vreedzame activisten verbiedt naar omringende dorpen en steden te reizen. Bij de vraag waarom je aangehouden wordt, wordt geantwoord dat het een bevel is van een hogerhand en dat je terug moet waar je vandaan komt. Dit is ook mijn ervaring toen ik laatst naar het dorp Bokidan wilde gaan. Ik werd gefilmd door een aantal overheidsfunctionarissen. Dit gebeurde op een intimiderende en uitlokkende manier. Ze probeerden me te provoceren. Maar ik bleef rustig.”

Missie Nasser Zafzafi
“Martel me en vermoord me, maar ik blijf vreedzaam. Mijn missie is om mijn vreedzame activiteiten voort te zetten. Dit is wat ik het volk ook beloofd heb. We blijven op vreedzame wijze doorgaan met onze strijd. De volksbeweging is nu meer dan 100 dagen aan het demonstreren en vanaf de eerste dag vreedzaam en zal te allen tijde vreedzaam blijven. Het gebruik van geweld en het verstoren van de vreedzaamheid komt van de zijde van de overheid.”