Sinds de grote demonstraties van 20 en 27 april, blijft het MAK (Beweging voor de Zelfbeschikking van Kabylie) zeer veel leden aantrekken; als een magneet trekt zij de mooiste juwelen Kabylie aan. Met het oog op de voortzetting van de dynamische structuur in elk dorp in Kabylie werd de leiding van de beweging vanmiddag begroet in een broederlijke en vriendelijke sfeer te Kherrata.

De publieke activiteit van het MAK was gewijd aan Ameziane Mehenni. Het oudste kind van de president van de Anavad (Ferhat Mehenni) die op 19 juni 2004 is omgebracht in Parijs. Hij wordt op 21 juni in Maraghna, Iloula herdacht.

De geplande vergadering werd meer een mini-meeting met Bouaziz Ait Chebib, Mouloud Mebarki en Farid Djenadi die de grondbeginselen van het MAK bevestigden. Zij benoemden als eerst de eer en moed van hun medeburgers die hun cafetaria beschibaar stelden , ondanks de te verwachten represailles de schurken in Algiers die alle middelen gebruiken om hun de Kabylische burgers te intimideren en te terroriseren.

De drie leiders van het MAK spraken over de Algerijnse grondwet die door het Kabylische volk wordt verworpen zowel in inhoud als in vorm. ´Het Kabylische volk streeft naar een eigen staat en een eigen constitutie. Alle politieke ontwikkelingen die niet in de richting van de autodeterminatie van de Kabyliers gaat, zijn per definitie niet welkom.´ benadrukken de verantwoordelijken van de MAK.

De voorzitter van het MAK verwees naar het feit dat de strijd van de beweging voortkomt uit ´een historische claim die zal bijdragen aan een betere wereld. Wanneer het zelfbeschikkingsrecht aan volkeren wordt toegekend zal dat ook bijdrage aan de wereldvrede.´Na zich kritisch te hebben uitgelaten over de VN, sprak de voorzitter zijn solidariteit uit met alle onderdrukte volkeren, in de eerste plaats de Amazigh-broeders. ‘Het MAK is solidair met alle onderdrukte volkeren en wil met hen samenwerken om een organisatie van staatloze naties in te stellen om het hoofd te bieden aan de VN die niets anders is dan een pact van gevestigde staten.

De drie verwantwoordelijken van het MAK Bouaziz Ait Chebib, Mouloud Mebarki en Farid Djenadi spraken hun bewondering uit voor de inwoners van Kherrata. ‘ Kherrate is Kabylisch en zal dat voor altijd blijven.’

Vervolgens heeft M. Mourad Khassa, de organisator van deze politieke ontmoeting, een lange praatje gehouden over de geschiedenis van deze plaats die bekend staat om haar passie en haar trots. Tot slot heeft Bouaziz Ait Chebib, als voorzitter van het MAK, een lokale afdeling van het MAK geinstalleerd waarvan de coordinatie in handen is van:

Mourad Khassa : voorzitter
Mr. Azzi : vice-voorzitter
Adjam Mouloud : hoofdsectretaris
Chtioui Abdelwahab : verantwoordelijke
Azzi Imad : penningmeester
Guennane Salim : adjunct penningmeester