Als de landen voldoen aan de eisen van de FIFA, wordt het WK van 2026 in Afrika of Amerika georganiseerd. Voorzitter Gianni Infantino bevestigde vrijdag dat er geen nieuwe kandidaten voor de organisatie van het mondiaal eindtoernooi zijn bijgekomen, waardoor de strijd gaat tussen Marokko of een gezamenlijk bid van Canada, Amerika en Mexico.

Landen konden zich tot voor kort individueel of gezamenlijk aanmelden om mee te dingen naar het WK 2026, maar Infantino liet na een bestuursvergadering van de FIFA weten dat geen andere kandidaten naar voren zijn gekomen. Volgens de procedure worden de twee bids nu bekeken door de FIFA, waarna er op 13 juni 2018 tijdens een congres in Moskou wordt gestemd op Marokko of de gezamenlijke aanmelding van Canada, Amerika en Mexico. Nooit eerder werd een mondiaal eindtoernooi in drie verschillende landen georganiseerd.

Publiekelijk
Nieuw bij de toewijzing van de organisatie voor het WK 2026 is de stemmingsronde. Voorheen had het uitvoerend comité van de FIFA alle macht in handen, wat veel problemen opleverde. Zo werd er bij de toekenning van het WK 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) herhaaldelijk gesproken over corruptie en gesjoemel met stemmen.

Voor het WK 2026 mogen 207 federaties stemmen op de twee bids en om dit zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, wordt de stemming aan het einde publiekelijk gemaakt. Hiermee wil de FIFA nieuwe corruptieschandalen voorkomen.

Mochten de twee kandidaten voor het WK in 2026 niet aan de door de FIFA gestelde voorwaarden voldoen, krijgen landen uit Europa en Azië alsnog de kans zich aan te melden als potentiële organisator. Deze continenten werden in de eerste aanmeldingsperiode nog uitgesloten, aangezien Europa en Azië in de komende jaren al WK’s organiseren.