Badr Hari kreeg de laatste dagen massaal de steun van de bevolking in Marokko. Alhoewel de vooraanstaande Marokkaanse media vermoeden dat de immens populaire kickbokser een behoorlijke strafeis zal krijgen in Nederland. ‘Badr Hari zal door de officier van justitie worden geconfronteerd met een eis van tien jaar gevangenisstraf’ of ‘Marokkaanse kickbokskampioen Badr Hari kan worden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf’ zijn de headlines van een aantal Arabische kranten.

Volgens veel Marokkaanse media is Badr Hari een voorbeeld voor jonge Marokkanen van de tweede generatie in Nederland. Ze zien hemals een held die rebelleert tegen de wetgeving in Nederland. Sommige journalisten denken dat de kickbokser de wetgeving in Marokko waarschijnlijk wél zal respecteren ‘omdat hij daar stabiliteit zal vinden en zichzelf kan zijn’.

De Marokkanen steunen hun idool en volksheld vrijwel zonder uitzondering. Dat blijkt uit bijna alle reacties op Arabische nieuwssites. ‘Alle Marokkanen houden van Badr Hari en vinden hem geweldig. Ondanks dat hij is opgegroeid in Nederland, is hij nooit vergeten dat zijn thuisland Marokko is’, aldus Mohammed.

Sommige Marokkanen vinden dat koning Mohammed VI zich moet gaan bezighouden met de strafzaak tegen Badr Hari. Zoals Youssef. ‘Ik wil koning Mohammed VI vragen om Badr Hari te helpen, zoals hij zich ook heeft ingezet voor sommige Marokkaanse gedetineerden in het buitenland. Dat waren slechte Marokkanen. Dat geldt niet voor Badr Hari’. Ahmed vindt dat alle Marokkanen op internationale forums hun steun moeten betuigen aan de kickbokser. ‘Bovendien zou ik graag willen dat koning Mohammed VI zich gaat bezighouden met de zaak Badr Hari’.

Anderen denken dat Badr Hari veroordeeld zal worden omdat hij Marokkaan is. ‘Badr heeft altijd de eer van ons vaderland hoog gehouden. Ik ben bang dat hij veroordeeld zal worden omdat hij een Marokkaan is’, volgens Mustafa. ‘Marokkanen van de tweede generatie worden gediscrimineerd in Nederland. Omdat hij als kickbokser uitkwam voor Marokko en niet voor Nederland zullen ze represailles nemen en hem veroordelen’, denkt Rashid.

crimescene